VIJESTI
Language:  Regional |  English
Intervju: Wolfgang Marzin,
predsjednik i direktor, Messe FrankfurtSada smo partneri jedne visokoprofilne i etablirane manifestacije, što nam je, naravno, jako važno. Osim toga, do sada nismo bili manifestacijski prisutni u jugoistočnoj Evropi i ovaj potez ima za cilj da ojača naše regionalno prisustvo. U tom kontekstu, ključ uspjeha je saradnja s profesionalnim i pouzdanim partnerom u ovoj regiji kakav je firma Global Security

a&s Adria: G. Marzin, možete li se ukratko predstaviti našim čitaocima?
Marzin: Kao što, pretpostavljam, znate, ja sam Wolfgang Marzin, predsjednik i direktor kompanije Messe Frankfurt. Na poziciji direktora sam od 2010. Inače, već 25 godina radim u sektoru organizacije sajmova i izložbi, a iskustvo sam stjecao u njemačkim izložbenim centrima u Minhenu i Leipzigu, kao i u SAD-u u kompaniji Messe Düsseldorf North America.

a&s Adria: Prošli mjesec se dogodila važna stvar za sigurnosno tržište Jadranske regije – Adria Security Summit je potpisao ugovor s kompanijom Messe Frankfurt. Njemu će ubuduće podršku pružati Intersec kao jedan od najposjećenijih sajmova sigurnosti u svijetu. Zašto ste uključili Summit u svoj potrfolio sigurnosnih manifestacija?
Marzin: Doista sam zadovoljan dogovorom koji smo postigli s organizatorima Adria Security Summita, odnosno firmom Global Security d.o.o. i radujem se našoj saradnji, u koju imam puno povjerenje. Sada smo partneri jedne visokoprofilne i etablirane manifestacije, što nam je, naravno, jako važno. Riječ je o atraktivnoj platformi za povezivanje, u okviru koje se tržišni akteri iz cijelog distributivnog lanca sigurnosnih tehnologija mogu upoznati i razmijeniti ideje i informacije. Osim toga, do sada nismo bili manifestacijski prisutni na području jugoistočne Evrope i ovaj potez ima za cilj da ojača naše regionalno prisustvo u tom sektoru. U tom kontekstu, ključ uspjeha je saradnja s profesionalnim i pouzdanim partnerom u ovoj regiji kakav je firma Global Security.

a&s Adria: Vaše mišljenje o Adria Security Summitu, njegovim prednostima, razvoju i regionalnom karakteru na području Zapadnog Balkana?
Marzin: Summit je jedan vrhunski koncept. To je događaj koja kombinira sajam inovativnih proizvoda i rješenja te konferenciju uz učešće uglednih izlagača, čime se učesnicima daje sveobuhvatni uvid u najnovije trendove u ovom sektoru. Tu su prisutni i vodeći ljudi ključnih igrača u ovom sektoru, poput onih iz kompanija Honeywell, Bosch i Sony. Osim toga, manifestacija je odlična prilika za ostvarivanje kontakata. Smatram da direktni kontakti i njihovo uspostavljanje igraju sve važniju ulogu u našem digitaliziranom svijetu. Osim toga, činjenica da se Summit svake godine održava na drugoj lokaciji svjedoči da obuhvata više zemalja Zapadnog Balkana, uz naglasak na zemlju koja je u fokusu u konkretnoj godini. Mišljenja sam da je ovaj jasni regionalni fokus važna prednost kao savršen dodatak našim manifestacijama, koje su općenito međunarodnog karaktera.

a&s Adria: Možemo li našim čitaocima pojasniti na koji način će Adria Security Summit i Messe Frankfurt od ovog partnerstva imati koristi?
Marzin: Mi ove godine prvi put pružamo podršku Summitu, koji se u septembru održava u Šibeniku, a koji će se ubuduće zvati „Adria Security Summit powered by Intersec“. U skladu s tim, Summit će biti integrisan u naše globalne aktivnosti u segmentu sigurnosti, protivpožarne zaštite i promocije brenda, što će podići nivo svijesti o ovom događaju. Mi ćemo pružiti konceptualnu podršku i zajednički promovirati naše događaje, od čega će obje strane imati koristi. Također, na Summitu ćemo imati informativni štand, na kojem ćemo predstaviti naših 11 manifestacija posvećenih sektoru sigurnosti i zaštite te ćemo na samoj konferenciji održati i predavanje.

a&s Adria: Možete li za one koji ne znaju dovoljno o vama reći nešto više o kompaniji Messe Frankfurt, posebno njenom poslovanju u svijetu sigurnosti, rezultatima koji se tiču Interseca, a&s grupacije itd.?
Marzin: Kompanija Messe Frankfurt je najveći svjetski organizator sajmova, skupova i manifestacija i posjeduje vlastiti sajamski i izložbeni centar. Odjel za sigurnost, zaštitu i protivpožarnu zaštitu igra važnu ulogu unutar kompanije i brzo se razvija. Trenutno naš portfolio uključuje 11 manifestacija posvećenih tehnologijama u oblasti sigurnosti i zaštite, uz poznate sajamske brendove kakvi su Intersec i Secutech. Naši sajmovi i konferencije nas predstavljaju širom svijeta: na području Azije, Bliskog istoka, Južne Amerike i Evrope. Intersec je vodeća manifestacija u našem portfoliju. Ona se svake godine održava u Dubaiju još od 1999. i razvila se u vodeći globalni sajam posvećen sigurnosti i zaštiti. Osim toga, nakon kupovine tajvanske kompanije za organizaciju sajmova i izložbi a&s 2009. godine i osnivanja kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media, proširili smo aktivnosti u segmentu sajmova i izdavaštva posvećenih sektoru sigurnosti i zaštite. Jasno je da se uvijek fokusiramo na tržišta u razvoju i s našim partnerima u ovom sektoru kontinuirano razmatramo uvođenje dodatnih manifestacija. Adria Security Summit powered by Intersec najnoviji je primjer toga.

a&s Adria: Kako vidite budućnost Adria Security Summita, koji sada uživa podršku Interseca?
Marzin: Predviđam da će Summit biti visokoprofilna manifestacija sa snažnom regionalnom bazom, koja će igrati neizostavnu ulogu u ovom sektoru. Kao važni akteri na regionalnom i međunarodnom planu, mi i naši partneri organiziramo događaje od kojih korist imaju prodavači, sistem-integratori, proizvođači i korisnici unutar industrije sigurnosti i zaštite. Želimo ojačati poziciju Summita i osigurati dodatni razvoj u interesu sektora i korisnika.


a&s Adria: Imate li na kraju neku poruku za naše čitaoce?
Marzin: Drago mi je što sarađujemo s firmom Global Security i iskreno se nadam da ću čitaocima magazina a&s Adria u septembru moći poželjeti dobrodošlicu u Hrvatskoj. Ako ne tu, onda na nekoj od naših ostalih manifestacija u sektoru sigurnosti i zaštite, poput Interseca u Dubaiju, koji se održava od 21. do 23. januara 2018. godine. Također, pozivam sve vaše čitaoce da posjete neke od naših manifestacija posvećene sektoru sigurnosti i zaštite ili se informiraju o njima putem naše web-stranice: www.safety-security.messefrankfurt.com.